Kedveltek az életmód
foglalkozások a szolnoki Városi Kollégium Halmozottan Hátrányos Helyzetű
Tanulók Arany János Kollégiumi Szakiskolai Programjában. A gyerekek nagy
lendülettel és lelkesedéssel készítik például az ételeket, amelyeket aztán
közösen fogyasztanak el – mondta portálunknak Bertáné Nagyfejeő Gyöngyi
tanárnő.
Az sem lebecsülendő dolog, hogy a
foglalkozásokon a kultúrált étkezés elsajátítása, gyakorlása is szinte
észrevétlenül megvalósulhat így. Mert be kell vallani: vannak azért hozott
hátrányok ilyen téren is. Nagy élmény volt a húsvéti svédasztal készítése, a
terítés a jellegzetesen húsvéti kellékekkel: barka tál, főtt tojás,
desszertként kókuszgolyó. Az életvitel foglalkozások másik csoportjában a
környezetbarát és természetes anyagokkal ismerkednek meg a tanulók, a vásárlói,
fogyasztási szokásokkal. Jól bevált, kedvelt manuális tevékenység a csoportban
a bio-kollázs készítés, a természetes anyagok kiválogatása a gyerekek bevonásával
– sorolja a tanárnő.
„Ilyenkor anyagról-anyagra haladunk, a tanulók figyelmének és
érdeklődésének felkeltésével. A természetes anyagok egész skálájából
válogathatnak a gyerekek: moha, fatörzs, nád, száraz virágok, száraz falevelek,
növényi szálak, magvak, kukoricacsutka, tojáshéj és még sorolhatnánk. A színes
kartonokon aztán sorra életre kelnek az alkotások, a gyönyörű és egyedi művek,
tükrözve a természet sokszínűségét, és változatosságát, a gyerekek
lelkivilágának, kapcsolatainak, érdeklődésének megfelelően.” A bio-kollázs
remekekkel az „Együtt a földért” elnevezésű versenyen kiváló eredményekkel
szerepelt Miklósi Bernadett, Bede Csaba, Bálint Krisztián, és Konczi Zsanett.
![](http://store1.digitalcity.eu.com/store/clients/release/AAAAWNZZ/img/koll3_2008.04.22-14.55.49.jpg)
|