Online Magyarország
Települések
Kistérségek
Régiók
Keresések
Befektetőknek, kivitelezőknek
(ajánlatok és ajánlatkérések)
 
Portfólió
(cégek, intézmények, civil szervezetek a településen)
 
Turisztikai vonzerőleltár
(látnivalók és rendezvények)
 
Versenyképesség
(települések statisztikai adatbázisa)
 
TÖOSZ online
(az önkormányzati szövetség hírei)
 
 
 
Új Magyarország Fejlesztési Terv
(2007-2013 nyertes pályázatok)
Web-tér menedzser
belépés
regisztrált felhasználóknak
Adózás, helyi adók

Államigazgatás

Balaton

Befektetés

Belföld

Beruházás

Biztosítás

Borturisztika, borturizmus

Cégvilág

Civil hírek

Család

Egészségügy / szociális intézmények

Egyesület

Elemzések, tanulmányok

Életmód

Energiagazdálkodás

Érdekességek

EU információk

EU pályázatok

Felhívás

Felmérések

Fiatalok

Foglalkozás egészségügy

Foglalkoztatás

Fogyasztóvédelem

Gasztronómia

Gazdasági hírek

Gazdaságpolitika

Gyermeknevelés

Hazai sport

Helyi önkormányzat

Helytörténet

Ingatlan

Innen-onnan

Innováció

Interjú

Irodalom

Jótékonyság

Kamarák

Karácsonyi ünnepségek

Képviselők hírei

képviselő-testület

Kiállítások, konferenciák

Kistelepülések

Kistérségek

Kitüntetés

Koncert

Konferencia

Kormányrendeletek

Kormányzati hírek

Környezetvédelem

Közérdekű információk

Közgyűlés

Közlekedési információk

Közvélemény

Kulturális programok

Nemzeti Fejlesztési Terv

Népművészet

Oktatás

Pályázatok

Pedagógia

Piackutatás

Politika, közélet

Portré

Regionális programok

Rendezvény

Sportrendezvény

Szabadidő

Szociálpolitika

Társadalom

Történelem

Törvény, rendelet, szabályozás

Tudomány

Tudományos hírek

Tudósítás

Turizmus

Vagyonkezelés

Vállalkozásfejlesztés

Vallás


Madártollból bonbon - sokkoló dolgokat eszünk
 


Az aromák és az ízfokozók károsak az emberi szervezetre- állítja a nemrég megjelent "A leves hazudik" című könyv. A mű állítása szerint az Európai Unióban évente 170 ezer tonna iparilag előállított aromát használnak fel - mondta el az InfoRádióban Benda Judit, a könyv fordítója.

Az aromák tulajdonképpen a gyártó gyártási titkaként kerülnek az élelmiszerekbe - hangsúlyozta az InfoRádióban "A leves hazudik" című könyv fordítója.

Benda Judit elmondta: ezeknél az anyagoknál csak azt tüntetik fel, hogy természetes, vagy természet azonos aroma. Ez azonban többféle anyagot is takarhat.

Az "E" betűvel jelölt kiegészítők közé tartoznak a többi között a mesterséges édesítőszerek, a technológiai segédanyagok, az antioxidánsok, a tartósítószerek, az ízfokozók - mondta a szakember, aki szerint általánosságban véve nem lehet különbséget tenni az aromák és az "E" jelölésű kiegészítők között károsságuk alapján, hiszen mindig az egyes anyagokat kell vizsgálni.

Benda Judit hozzátette: gondot jelent, hogy az önmagában esetleg csak kicsit káros anyag hatása a szervezetbe kerülve fokozódhat. Az élelmiszerekben ugyanis nem csak adalékanyagok, hanem szennyeződések is vannak, mint például permetezőszerek maradványai, nehézfémek, ipari szerek maradványai, melyek felerősíthetik egymást, "így megjósolhatatlan lesz a szervezetre gyakorolt hatásuk".

"Egészen elképesztő dolgokból nyernek ki aromákat. Az élelmiszermérnökök szakmája arról szól, hogy miként lehet rossz minőségű alapanyagból is élelmiszert csinálni. Például madártollból bonbont készítenek, vagy létezik a szimulált tojás, amiben tulajdonképpen semmi nincs, ami a valódi tojásra emlékeztetne" - hangsúlyozta InfoRádióban "A leves hazudik" című könyv fordítója, hozzátéve: az sem ritka, hogy eperaromát ausztrál fűrészporból állítanak elő.

Az ilyen aromák a legenyhébb esetben rosszullétet okoznak - mondta Benda Judit, példaként említve a glutaminsavat, amelyet nagyon sok élelmiszerben ízfokozóként alkalmaznak.

"Ez okozza az úgynevezett kínai étterem szindrómát, amikor zsibbadni kezd a tarkónk, kiszárad a szánk, fáj a lábunk és a hátunk" - fogalmazott a fordító, aki szerint ezek az anyagok károsíthatják a magzatot, az örökítőanyagot és rákot is okozhatnak.

"Vissza kellene térnünk anyáink, nagyanyáink konyhájához, amikor még természetes alapanyagokból fűztek. Nem versenyezhetünk a mélyhűtött pizzával és a porlevesekkel, de vajon mennyit ér az egészségünk?" - tette fel a kérdést Benda Judit.
Publikálta
Vozár, Péterné

KÖZÉLET | GAZDASÁG | SZABADIDŐ | MINDENNAPOK | KIS SZÍNES | JEGYZET | SAJTÓKÖZLEMÉNYEK Powered by T-soft