A sonka a közelgő húsvét fő étke (no persze a tojás is).
Nincs is hiány belőle sem mennyiségben, sem választékban. Az egyre ismertebb
szombathelyi Kónya hús-hentesáru boltban azonban nagyon odafigyelnek arra, hogy
csak minőségi termékeket, köztük sonkát kínáljanak.
Nemcsak az ipartelepi városrészből, de Szombathely más
részeiből, és távolabbi településekről is egyre többen keresik a fel az
ipartelepi Hámor utcában található „békebeli” hús-és hentesáru boltot, amelynek
nemcsak kiváló minőségű árukészlete van, de elfogadható árszínvonala is. A
családi ház udvari részében kialakított szaküzlet tulajdonos-üzletvezető,
Kónya József alaposan felkészült a húsvét előtti forgalomra
is. Mint megtudtuk tőle, idén is minőségi sonkát, úgynevezett füstölt darabolt
combot kínálnak, amely hagyományos módon lett füstölve, s ez az ízén is
érezhető. Nem enged vizet, nem szálkás, jól meg lehet főzni, és nem esik szét
szeleteléskor. Másféltől három kilogrammosig kaphatók az egész sonkák, de
természetesen kisebb mennyiséget is lehet vásárolni. A sonkakészlet hasonló a
múlt évihez, a vásárlói igény azonban a pénztelenség, a gazdasági helyzet
következtében eléggé visszaesett. Kínálnak persze a húsvétra szintén
keresettebb füstölt csülköt és tarját is. Az ár a tavalyihoz hasonló, nemigen
lehetet emelni.
A kiváló szakember azt is elmondta, hogy az emberek a sonkát
általában ránézésre veszik. Ha megtetszik egy darab, akkor is elviszik azt, ha
kevesebbet szándékoztak vásárolni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a sonka ne
legyen túl világos, de sötét sem. Nem szabad túlfőzni, a forrástól számított
másfél órán belül megfő. Abban a vízben kell kihűlnie, amiben megfőzték.
Kónyáékhoz persze nemcsak sonkáért és csülökért érdemes kilátogatni, mert mind
a húsuk, mind pedig a hentesárujuk megéri az árát.