A mai, konkurenciaharccal terhelt üzleti világunkban nem
sok esélye van a kis családi boltoknak. Nos, a szombathelyi Hámor utcában lévő
hús-hentesárú üzlet rácáfol erre. A külvárosi üzletet a város távolabbi
részeiből, sőt, vidékről is látogatják.
Gyakran hallani manapság
a kis üzletek ellehetetlenüléséről a nagyok árnyékában. Hogy vannak kivételek,
arra jó példa Szombathely vasúton túli részén a Kónya Hús- és hentesáru bolt. A
Hámor utcában igazi „békebeli” hentesüzlet várja a vásárlókat, olyan, amilyenek
egyre inkább kihaltak a rendszerváltás után. A kis családi üzlet kiváló
minőségben, elfogadható áron kínálja portékáját. Egyebek mellett a tepertőért,
a disznósajtért, a lecsókolbászért, a hurkáért ide zarándokolnak a vevők a
város távolabbi részeiből, sőt vidékről is. Ott jártamkor is tele volt a
családi ház udvari részében kialakított szaküzlet.
A kiváló hentes szakembertől, Kónya Józseftől megtudtam,
hogy a tizenegy éve nyitott bolt nem helyben feldolgozott termékeket kínál, de
igen megválogatják a beszerzési forrásukat. A tőkehúst például naprakészen
rendelik meg. Sertéshúst, belsőséget és hentesárut forgalmazok széles
választékban. Próbálkoztak ugyan marhahússal is, de nem volt rá igazán
kereslet.Megrendelésre - saját
hűtőkocsival - ki is szállítják az árut. Náluk is érződik a gazdasági válság
hatása, nyáron jelentősebben csökkent aforgalom, most azonban ismét élénkülés tapasztalható. A korábbinál
kevesebbet vásárolnak az emberek abból is, amit szeretnek. A vendéglátóhelyek
forgalmának visszaesése, az üzemi konyhák megszűnése pedig a megrendelések
számát és mennyiségét befolyásolják negatívan.
Karácsony előtt természetesen igen megy a kocsonyahús, ezért
jó, ha előre megrendelik. Szilveszterre süldőhúst ajánlanak. Ez jobban bevált,
mint a malachús. Kedvezőbb az árfekvése, és még – bármennyire is meglepő -
hamarabb meg is sül. 15-16 kilogrammos feles süldőket darabolnak igények
szerint. Legalább húsz fél süldő és némi malachús megy el szilveszterre. Az
utóbbit negyedben, félben vagy egészben adják. Ami pedig az év végi nyitva
tartást illeti, 24-én, szenteste napján délig tartanak nyitva, aztán a
karácsonyi ünnepek között szokásos lesz a nyitva tartás, szilveszterkor pedig
délig várják a vevőket.