Immáron harmadízben rendezi meg október 14-én az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivált a szombathelyi székhelyű Régiófókusz Kht. A Magyar Turizmus Zrt. kiemelt rendezvénye minden bizonnyal idén is ezreket vonz majd.
Október 14-én, szombaton rendezi meg a Régiófókusz Kht. az Őrség „fővárosában”, Őriszentpéteren a III. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivált. A programok az úgynevezett Siskaszeren, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén zajlanak, ezúttal azonban még érdemes lesz kilátogatni a szalafői Pityerszerre is. Hutflesz Mihály, a dinamikusan fejlődő Régiófókusz Kht. ügyvezető igazgatója a fesztivál gazdaságfejlesztő szerepét is kiemelte, hiszen a közönségcsalogató programok mellett az őrségi töktermesztést segítő szakmai fórumot is szerveznek. A gasztronómia évében nem véletlen, hogy a rendezvényt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelten kezeli, propagálja. A fesztivált a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is támogatja.
Az egész napos programban szerepel Tökparádé (a legérdekesebb, a legszebb és a legnagyobb tök versenye), a Nyugat–Pannon Vásározó Céh kézműves kirakodóvására, Buday Péter mesterszakács főzőbemutatója, tájételek kóstolója és versenye, tökmagolaj-ütés bemutatója is. Lesz tökfőzde, tökkirály-választás, töklámpás felvonulás, s ha mindez kevés lenne, szerveznek kulturális rendezvényeket, táncházat, gyermekfoglalkozásokat, valamint versenyeket, vetélkedőket felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.
Ezúttal a tökös-mákos rétes receptjét közöljük, ahogyan a kercaszomori Obár Józsefné, Gizi készíti. (A recept, a Régiófókusz Kht. által megjelentetett „Tökreceptek az Őrségből és a Mura-vidékről” című kiadványban is olvasható.) Hozzávalók: Fél kg rétesliszt, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál étolaj, 5 kg reszelt tök, cukros mák. Elkészítés: A hozzávalókat langyos, sós vízzel összegyúrjuk addig, amíg elválik a táltól. 3-4 cipóra osztjuk, majd negyed óráig pihentetjük. A mákot és a kristálycukrot együtt megdaráljuk, 5 kg reszelt tököt megpárolunk, majd ízlés szerinti arányban összekeverjük a cukros mákkal. A kinyújtott tésztát tojással kikevert tejföllel megkenjük, zsírral meglocsoljuk, majd a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük. Halvány rózsaszínre sütjük.
Publikálta null |
![](/kepek/ec4wt/user.jpg) |
|
|
|
Helyilap
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Tudósító
Választókerület(ek)
Vállalkozások
|
|