Online Magyarország
Települések
Kistérségek
Régiók
Keresések
Befektetőknek, kivitelezőknek
(ajánlatok és ajánlatkérések)
 
Portfólió
(cégek, intézmények, civil szervezetek a településen)
 
Turisztikai vonzerőleltár
(látnivalók és rendezvények)
 
Versenyképesség
(települések statisztikai adatbázisa)
 
TÖOSZ online
(az önkormányzati szövetség hírei)
 
 
 
Új Magyarország Fejlesztési Terv
(2007-2013 nyertes pályázatok)
Web-tér menedzser
belépés
regisztrált felhasználóknak
Adózás, helyi adók

Balaton

Befektetés

Bemutatjuk

Beruházás

Biztosítás

Cégek, vállalkozások hírei

Cégvilág

Civil hírek

Egészségügy / szociális intézmények

Egyesület

Egyházak

Életmód

Energiagazdálkodás

Építési ügyek

Építőipar

Érdekességek

Események

EU információk

Falusi turizmus desztináció menedzsmenttel

Felhívás

Fiatalok

Fidesz

Foglalkoztatás

Fogyasztóvédelem

Gasztronómia

Gazdasági hírek

Gazdaságpolitika

Hazai sport

Helyi önkormányzat

Helyi rendeletek

Helyi szolgáltatások

Helytörténet

Humán

Idegenforgalmi információ

Információ

Ingatlan

Ingatlanforgalmazás

Innen-onnan

Innováció

Interjú

Intézményfenntartás

Irodalom

Jegyzet

Jótékonyság

Kamarák

Karácsonyi ünnepségek

Katasztrófavédelem

Kézilabda

Kiállítások, konferenciák

Kistelepülések

Kistérségek

Kitüntetés

Koncert

Konferencia

Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum

Kosárlabda

Költségvetés

Környezetvédelem

Közbeszerzés

Közbiztonság

Közérdekű információk

Közgyűlés

Közlekedés

Közlekedési információk

Kulturális programok

Labdarúgás

MDF

MSZP

Műsorok

Műszaki Tudományok

Nemzetiségi ügyek

Oktatás

Olimpia

Pályázatok

Párthírek

Pedagógia

Pénzügyek

Piackutatás

Politika, közélet

Portré

Regionális programok

Rendezvény

Rendőrségi hírek

Sajtó

Sport / fittness / szabadidő

Sportrendezvény

Statisztika

Szabadidő

Szerencsejáték

Szociális ügyek

Szociálpolitika

Társadalom

Távközlés

T-Kisebbségek

Törvény, rendelet, szabályozás

Tudományos hírek

Tudósítás

Turizmus

TV, rádió

Utazás

Ünnepségek

Vagyongazdálkodás

Vagyonkezelés

Vagyonvédelem

Vállalkozásfejlesztés

Vélemények

Vendéglátás


A vendéglátás magasiskolája

Hogyan lehet egy aprócska pinceborozóból egy hangulatos és forgalmas kisvendéglőt varázsolni. Nagyjából úgy, ahogy az ízig-vérig vendéglátós Kiss Ervin tette a szombathelyi  Uránia Borozóból.

 

A szombathelyi városközpont legtöbb étterme évekkel ezelőtt az osztrák bevásárló turizmusra alapozta forgalmát. Ennek megfelelően a vendéglátóhelyek üzemetetői mind külsőségekben, mind árakban igyekeztek a külföldi vendégekhez igazodni. Nemigen akadt olyan tipikus kisvendéglő, amelyik kínálatával, árszínvonalával a szűkebb pénzű hazai vendégek, köztük a nyugdíjasok törzshelyévé válhatott volna. Ebben a miliőben egy régi szombathelyi vendéglátós pinceborozója – s egy darabig - az úgynevezett belvárosi vendéglője „oázisnak” számított.  
- 1974-ban tanulóként kerültem a jó nevű Pannónia Étterembe, ami nagyon jó gyakorló helyszínnek számított, hiszen lényegében oktatóközpontban voltam – emlékszik a múltra Kiss Ervin. – Ott is maradtam pincérként 1981 májusáig, ekkor mentem el a Rózsafa vendéglőbe, amit azóta sem bántam meg. Ezt követően bevonultam katonának, majd leszerelésem után, 1983-ban visszakerültem a Pannóniába. Ebben az időben újult meg a népszerű, forgalmas borozórész. Akkor még hagyományos formában működtek a vendéglátóhelyek. Időközben elvégeztem az üzletvezetőit is. A helyet egy évig vállalkozásban üzemeltettem, aztán a változások szele ezt a borozót is elsöpörte. 1995 májusában választás elé kerültem. Azzal tisztában voltam, hogy saját lábamra kell állnom, másra nemigen számíthatok. Keresgéltem a kivehető üzleteket, így akadtam az Uránia udvarban lévő borozóra. Egy kicsi, de kellemes helynek tűnt. Kibéreltem, s 1995 szeptemberében nyitottam.
- Rövid idő alatt olyan forgalmas lett, hogy kinőtte magát.
- Hát, nemigen tudtam minden törzsvendéget leültetni. Sokan átjöttek hozzám egykori Pannóniás vendégeim közül is. Tény, hogy jól ment a bolt. Időközben egy másik vendéglátóhely üzemeltetésébe is belefogtam. Ez lényegében egy melegkonyhás kisvendéglő volt. Sajnos csak tiszavirág életűnek bizonyult, mert nem vállaltam a túlságosan megemelt bérleti díj fizetését, így maradt az Uránia.
- Hogyan sikerült ebből is egy igazi, Krúdy világát idéző kisvendéglőt kialakítani?
- Kibővítettem a helyet, így a söntésrész mellett egy nagyobb és egy kisebb éttermi rész is a vendégek rendelkezésére áll. A konyhai részbe is sokat befektettem. Igyekeztem közkedvelt egytálételeket kínálni, mint a szalontüdő vagy a babgulyás, s egyebek mellett pogácsa, háztepertő, házi zsíros kenyér, disznósajt is megtalálható a választékban. Ha a vendég igényli, külön kívánságra is készítünk ételeket. Igen keresett például a kocsonya. A törzsvendégek tudják, melyik nap, mi a kínálat, s akkor jönnek. Hétfőnként és szerdánként például úgymond főiskolás nap van. A törzsvendégek még az asztalaikhoz is ragaszkodnak.
Kockás abroszok, egy kicsit magyaros, egy kicsit modern berendezés, díszítés. Kiss Ervin élete a vendégek között zajlik. Szereti a vendégeket, s a vendégek ragaszkodnak hozzá. Amennyi időt csak tud, köztük tölt, elbeszélget velük, megkérdezi elégedettek-e. Ahogy annak lenni kellene. S, amit nem sok mai üzletvezetőről lehet elmondani, a munkából is kiveszi a részét, úgymond „műszakot is vállal”. Kissé keserű tapasztalata, hogy – tisztelet a kivételeknek – a mai fiatal vendéglátósokból hiányzik a szakmai érdeklődés, a jó értelemben vett szakmai alázat. 
    
 

Publikálta
null
Helyilap
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Tudósító
Választókerület(ek)
Vállalkozások